Игла форум!


 
HomeGalleryПрашања/ОдговориБарајЧленовиЧленски групиРегистрирајте сеВлез

Share
 

 ХИВ/СИДА

Go down 
АвторПорака
dimitaar
Администратор
dimitaar

Број на мислења : 123
Age : 26
Местолокација : Радовиш
Registration date : 2009-02-01

ХИВ/СИДА Empty
ПишувањеПредмет: ХИВ/СИДА   ХИВ/СИДА Icon_minitimeПон Фед 02, 2009 12:42 am

Распространетост

Се проценува дека над 38 милиони луѓе во светот живеат со ХИВ или СИДА. Половината од новите случаи се млади луѓе од 15-24 години. Во некои делови на светот, стапката на инфекцијата со ХИВ и СИДА рапидно расте и СИДА преставува главна причина за заболување и за смртност. Во нашата земја инфекцијата со ХИВ сеуште не е честа.

Што е ХИВ?

ХИВ е скратеница за хуманиот вирус на имунодефициенција. Тоа е вирус кој го напаѓа имуниот систем. Имуниот систем помага да се заштитиме од болест. Кога нашиот имун сиситем е ослабнат, организмот е помалку способен да се бори со болести. Инфекцијата со ХИВ води кон СИДА (синдром на стекната имунодефициенција). Ако некое лице е ХИВ позитивно, тоа значи дека крвниот тест покажува дека вирусот е присутен во организмот. Се додека вирусот не го нападне имуниот систем (понекогаш по многу години), тоа лице нема СИДА.

Преку што се добива ХИВ?

ХИВ се шири преку инфицирани телесни секрети, доколку тие доспеат во крвта кај друг човек. Во телесни течности спаѓаат крв, сперма и вагинални секрети.

* Инфекцијата може да се пренесе преку употреба на заеднички игли бидејќи клетки кои го содржат вирусот може да се сеуште присутни на иглата, без да може да се видат.
* ХИВ може да се пренесе со сексуален контакт ( анален или вагинален) ако при тоа не се превземат мерки на заштита.Инфицирана сперма, вагиналните секрети вклучувајќи ја и менструалната крв може да навлезат преку мали гребнатинки ( абразии) во организмот на партнерот.
* Жени кои се ХИВ позитивни може да го пренесат вирусот на нивните бебиња во тек на бременоста, породувањето или во тек на доењето.
* Во минатото ХИВ можел да се пренесе и преку трансфузии. Од 1985, целокупната донирана крв и органи во нашата земја ( и во други земји) се тестира на ХИВ и веќе не е можен преност на ХИВ на тој начин.

Банките на сперма исто така се тестираат на ХИВ.

Преку што не може да се добие ХИВ?

* Ракување или допирање или преку обично бакнување на ХИВ позитивни лица.
* Преку убод на комарец или инсекти.
* Ако го делите домот со ХИВ позитивно лице.
* Ако работите или одите на училиште со лице кое е ХИВ позитивно.
* Ако донирате крв .
* Преку клозетски шољи, кваки на вратите или преку шољи за кафе

ХИВ не може да живее долго надвор од организмот. Само по една минута престој надвор од организмот, ризикот за да се инфцирате со ХИВ е многу мал. Вирусот лесно се уништува со сапун и вода , обични дезифициенси или со сушење.

Како делува ХИВ во организмот?

ХИВ го напаѓа имуниот систем, чија улога е борба против инфекција и спречување на растот на повеќето канцери. Кога ХИВ ќе го нападне имуниот систем, во организмот настанува битка помеѓу имуниот систем и ХИВ, која може да трае повеќе години. Вo тој период, инфицираните луѓе не чувствуваат никакви симптоми. Со поминување на времето, доаѓа до оштетување на имуниот систем и тој веќе не може да работи така добро како што работел ( не може ефикасно да се брани од инфекции). Инфекциите стануваат потешки ( на пример наместо обична настинка, таквото лице ќе добие пнеумониа). Може да се развијат ретки канцери.

Како да знаете дали имате ХИВ?

Тестирањето на крвта ќе покаже дали се присутни антитела на ХИВ , односно дали некое лице е ХИВ позитивно – не постојат клинички знаци кои ќе ви укажат на тоа. Вакво тестирање кај нас може да се направи на Клиниката за инфективни болести. По инфекцијата со вирусот, потребни се три месеци за да се создадат антитела, кои можат да се утврдат со тестот. Можно е, лицето да е инфицирано ( да го има вирусот во организмот) пред испитувањето на крвта да го покаже тоа.

Третман на ХИВ

* Сеуште нема ефикасен и специфичен лек нити вакцина за ХИВ. Во последно време, во светот и во нашата земја се применуваат антиретровирусни лекови, кои имаат одредено влијание на вирусот.
* На ова поле, во светот се работи многу и веројатно е дека во иднина ќе се создаде можност за уште поефикасно лекување. Во меѓувреме, се применува терапија која овозможува инфицираните лица да останат здрави, колку што е можно подолго. За таа намена се даваат повеќе лекови, со кои се зајакнува имуниот систем. Исхраната треба да е квалитетна а инфицираното лице треба да е физички активно.
* Некои веруваат во алтернативните терапии, како масажа, реики и акупунктура.

Како да се превенира ХИВ инфекција?

* Секогаш внимавајте на мерките на безбедност при сексуалниот контакт.
* Никогаш немојте да делите игли или прибор за инжектирање, со други.
* Треба да се внимава со различни акциденти, на пример ако некој крвари или со манипулацијата со медицинскиот отпад ( игли).
* ХИВ е заболување кое треба да се пријави во нашата земја. Тоа значи кога ќе се открие позитивен крвен тест, кој означува дека некое лице има ХИВ, тоа се пријавува во соответната служба во министерството за здравство. Се контактираат сексуалните партнери и им се даваат совети за безбеден секс.

Што е СИДА?

СИДА означува синдром на стекната имунодефициенција. Кога ХИВ долго време се борел со имуниот систем и тој се исцрпил, почнуваат да се јавуваат инфекции и други болести, со тешки последици за организмот и на крајот со смрт. Обично поминуваат повеќе години пред да настапи оваа фаза.

Кои се знаците за СИДА?

Најчестите знаци кои укажуваат дека ХИВ прогредирал во стадиум на СИДА вклучуваат:

* Постојано чувство на замор.
* Ноќно потење- како резултат на ноќните температури.
* Послабо помнење.
* Брза загуба на тежина.

Третман на СИДА

Во третманот се користат антиретровирусни лекови кои се усмерени против предизвикувачот (вирусот на СИДА) , како и други лекови, вперени против опортуните инфекции и компликациите на болеста.

Како да се живее со ХИВ/СИДА?

Емоциите и реакциите кога луѓето ќе дознаат дека се ХИВ позитивни се движат од чувство на збунетост, лутина, вознемиреност, страв, паника, тага, депресија, самоубиствено расположение, неверување, чувство дека тоа не е фер. Со време, повеќето луѓе стануваат способни да ја прифатат болеста и да научат да живеат со неа, стануваат посилни, со духот и емотивно. Сфаќајќи што е вистински важно во животот, го живеат животот во потполност. Луѓето кои се ХИВ позитивни, се соочени со тоа, како да им кажат на своите фамилии, пријатели и сакани. Тие многу често се соочени со дискриминација, преку игноранција и недостаточна едукација.

Каде да побарате помош?

* Вашиот лекар
* Психолог
* Клиника за инфективни бол
Вратете се на почетокот Go down
Преглед на профилот на членот http://igla.macedonianforum.net/forum.htm
dimitaar
Администратор
dimitaar

Број на мислења : 123
Age : 26
Местолокација : Радовиш
Registration date : 2009-02-01

ХИВ/СИДА Empty
ПишувањеПредмет: Re: ХИВ/СИДА   ХИВ/СИДА Icon_minitimeПон Фед 02, 2009 12:43 am

Зошто СИДА-та е поинаква од другите болести?


Човекот инфициран со ХИВ вирусот се разболува после неколку години од заразувањето. За целото тоа време тој се чувствува здрав но може да го прнесеува ХИВ вирусот на другите луѓе. Периодот од инфекцијата до појавата на првите симптоми на болест, може да трае просечно од 5-15 години. Човечкиот организам им одбрамбен систем т.н. имун систем, кој што заштитува од болести и инфекции. СИДА-та го напаѓа тој систем поради што заразениот човек станува осетлив на болести, од кои доколку е здрав би се одбранил брзо и успешно.

СИДА-та е неизлечлива болест. И покрај залагањата на многу научници ширум светот, досега не е пронајден сигурен лек ниту пак вакцина. А начините на заштита од СИДА-та се многу едноставни, но сепак бројката од илјадници луѓе секојдневно заразени е загрижувачка.Што е ХИВ?

Human Immunodeficencis Virus (HIV) е вирус кој ја предизвикува СИДА-та. Тој и припаѓа на фамилијата ретро вируси и покрај тоа што денес ХИВ е општо прифатено име за овој вирус, сепак во некој прилики може да се сретне и под некои постари имиња: HTLV-III, LAV,ARV. Досега се познати два типа на овој вирус: ХИВ-1 и ХИВ-2, како и голем број на подтипови. Подтиповите во групите за разлукиваат генетички еден од друг за 30 %, што е еден од основните проблеми за создавање вакцина. Очекуваната вакцина ќе биде потребно да буди имун одговор кон сите ХИВ подтипови на кој евентално би била експонирана.

Во основа независно од типовите, подтиповите или варијантите ХИВ вирусот селективно заразува еден тип на лимфоцити (CD4), кои имаат важна улога во функционирање на имуниот систем. Се смета дека инфекцијата со ХИВ е доживотна и еднаш заразеното лице може да го пренесува ХИВ вирусот преку ризично однесување во текот на целиот живот.Што значи ХИВ инфицирано лице?

Лицето кое е инфицирано со ХИВ вирусот се вика ХИВ-инфицирано лице или ХИВ-позитивно лице. Многу често ХИВ-позитивните лица не се свесни дека се носители на ХИВ вирусот и можат да го пренесат на други луѓе преку т.н. ризично однесување.Што е СИДА?

СИДА или AIDS кратенка за Aquired (стекнат, не вроден, пренесен од едно на друго лице, вклучувајќи го и пренесувањето од мајка на дете); Immune (имуниот систем кој го штити организмот од болест); Deficiency (степен на одговор на имуниот систем, присуство на агенс во телото); Syndrome (број на знаци и симптоми-индикатори за дадено заболување или состојба).

Акрономот СИДА е употребен да означи еден збир на растројства чие што присуство е непосреден доказ за тешка повреда на имуниот систем. СИДА-та е болест која е предизвикана од ХИВ вирусот.Откако вирусот преку крвта ќе навлезе во организмот, започнува да го напаѓа имуниот (одбрамбен) систем. Извесно време организмот успешно се справавува со нападот на вирусот и затоа не се појауваат никакви знаци за болест. Долго време научниците сметале дека само мал број од ХИВ инфицирани, помеѓу 5%-10% заболуваат од СИДА.Денес е докажано дека околу 20% од овие лица развиваат СИДА во првите 5 години и околу 50% во следните 5 години од животот.70% од ХИВ инфицираните лица развиваат СИДА за време од 10 години. Вирусот со текот на времето целосно го уништува одбрамениот систем на заразениот поради што лицето започнува да се разболува од обични, но упорни инфекции (брохнопневмонија, малигни заболувања, туберколаза и сл.)
Вратете се на почетокот Go down
Преглед на профилот на членот http://igla.macedonianforum.net/forum.htm
 
ХИВ/СИДА
Вратете се на почетокот 
Страна 1 of 1

Permissions in this forum:Не можете да одговарате на темите во форумот
Игла форум! :: Здравје-
Отиди до: